Natura producent zdrowej żywności o wysokim standardzie

Jak odkryć innowacje w gastronomii?

Innowacje są możliwe w każdej dziedzinie. Dowodem na to, jest fakt, że odnaleźliśmy innowacje w kluskach, które na dodatek są zdrowe! Oprócz wysokiej zawartości składników odżywczych zawierają właściwości prozdrowotne. Wspólnie z firmą Natura, która jest liderem w produkcji wyrobów garmażeryjnych, podpisaliśmy wyjątkowy kontrakt. Dla nas nie ma rzeczy niemożliwych. Przeczytajcie sami.

Pozyskiwanie funduszy unijnych, czy tylko tym się zajmujemy?

Firma natura za cel strategiczny przyjęła wyeliminowanie zagrożeń obniżających bezpieczeństwo żywnościowe produkowanym wyrobom. Do tej pory konsekwentnie i skutecznie realizuje wszystkie swoje założenia.

Produkty firmy Natura:

  • Mają niską zawartość cukru
  • Nie zawierają konserwantów
  • Posiadają prosty, przejrzysty skład

To wszystko jednak za mało. Zarząd spółki chciał osiągnąć więcej. Wtedy na jego drodze pojawiliśmy się my – „ludzie od dotacji”. Ale czy na pewno to, co robimy to tylko pozyskiwanie dotacji dla firm? Zobaczcie sami.

Pierwsze spotkanie z Klientem z reguły wygląda podobnie. Na początku zawsze przeprowadzamy pełną analizę projektu. Podczas przygotowań udało nam się ustalić, że Klient planuje stworzyć innowacyjny produkt w postaci klusek na parze o wyjątkowym, prozdrowotnym składzie. Co miało się w nich znaleźć? Błonnik rozpuszczalny, inulina o właściwościach prebiotycznych, β-glukany, kompleks antyoksydantów: β-karoten, likopen, witamina E, C, D3 i inne dodatki bogate w składniki bioaktywne. No dobrze. Witaminy, β-karoten te terminy znamy, ale reszta? Nadszedł czas na spotkanie z jednostką naukową, która będzie mogła pomóc naszemu Klientowi.

Spotkanie było bardzo owocne. Zdecydowano, że zostanie opracowany innowacyjny skład ciasta. W kolejnym etapie jednostka badawcza przeprowadziła badania, które z sukcesem pozwoliły na opracowanie receptury umożliwiającej wytwarzanie garmażerii o prozdrowotnych właściwościach.

Nadszedł czas na wybór konkursu o dofinansowanie. Założenia projektu świetnie wpisywały się w kryteria konkursu 3.2.1 Badania na rynek. Wiedzieliśmy, że to zwiastuje sukces.

Efekty naszej pracy

Nie myliliśmy się, dzięki temu mamy sukces w kieszeni. Kolejny raz udało nam się pomóc Klientowi, którego interesował rozwój przez innowacje. Dzięki pozyskanemu dofinansowaniu firma Natura zakupi kompletną linię do produkcji i pakowania nowych produktów. W jej skład wejdą mieszałki, parowniki, tunele chłodnicze oraz roboty pakujące.

Dzięki naszej wspólnej pracy już niebawem będziecie mogli jeść pyszne, pachnące kuchnią babci pampuchy. Wzbogacone unowocześnioną formą produktów funkcjonalnych z grupy żywności wygodnej („ready to eat”). Jednocześnie dietetyczne, o wysokiej zawartości podstawowych składników odżywczych.  Poza wysoką zawartością podstawowych składników odżywczych wyroby zawierają składniki o udowodnionym oddziaływaniu prozdrowotnym tj. antyoksydacyjnym i prebiotycznym. I choć innowacyjne, nasycone zdrową terminologią to nadal niebiańsko delikatne w smaku.

Życzymy wszystkim smacznego! 😊

Szczegóły projektu dofinansowania:

Tytuł projektu: „Wdrożenie do produkcji dietetycznych, prozdrowotnych ciast drożdżowych poddanych procesowi parowania”

Program operacyjny: Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój

Poddziałanie:  3.2.1 Badania na rynek

Zaoferowane usługi:

  • wsparcie w pozyskaniu wykonawcy badań
  • pozyskanie dotacji
0 PLN
Wartość projektu
0 PLN
Wartość dofinansowania