Gospodarstwo rolne Jarosław Kuty
Dofinansowanie dla rolników.
Karty historii głoszą, o tym że dzięki regularnemu jedzeniu kiszonej kapusty i jej cudownym właściwościom ekipa żeglarzy Krzysztofa Kolumba na pokładzie słynnej Santa Marii dotarła zdrowo do celu unikając tym samym panującej wtedy epidemii szkorbutu. Choć większość Polaków zna smak kiszonek, niewielu z nich wie jakie posiadają właściwości prozdrowotne. Zwiększają naszą odporność na infekcje, regulują ciśnienie krwi a także wykazują silne działanie przeciwnowotworowe.
Ja dowiedziałem się więcej na ten temat podczas pracy nad projektem jednego z klientów, a mianowicie Pana Jarosława który prowadzi Gospodarstwo Rolne i produkuje soki z kiszonek. Co ciekawe dowiedziałem się , że w sokach z kiszonych warzyw znajdują się takie witaminy jak: witamina C, B1, B2, B3, A, E i K.
Nad czym pracowaliśmy.
Pan Jarosław jest rolnikiem i potrzebował rozbudować swój mały zakład produkcyjny, aby móc rozpocząć działalność na większą skalę, a tym samym rozwinąć się i zwiększyć moce produkcyjne. Rozwiązanie które dla niego znaleźliśmy to konkurs Działanie – 4.2 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” organizowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Działalność Gospodarstwa naszego nowego klienta skupia się wokół produkcji zdrowej, ekologicznej żywności więc projekt idealnie wpisywał się w kryteria premiowane.
Na przełomie 2015 – 2020 r. Pan Jarosław wraz ze swoim synem rozpoczął próby kiszenia różnych warzyw sposobem przemysłowym w celu uzyskania soków kiszonych. Podczas tych eksperymentów już w 2016 podjął współpracę z kielecką siecią Lewiatan, a w 2018 r podjął współpracę z siecią Stokrotka.
Obecnie w Gospodarstwie u Pana Jarosław uprawiane są buraki ćwikłowe , seler, ogórki gruntowe, kapusta biała, pomidory gruntowe.
W ramach projektu staraliśmy się o to, aby nasz klient uzyskał możliwość wdrożenia innowacji w skali przedsiębiorstwa polegającego na wprowadzeniu do swojej oferty soków kiszonych o następujących właściwościach prozdrowotnych:
– sok z buraka – w swym składzie zawiera dużo błonnika, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia. Pomaga w odchudzaniu reguluje układ krwionośny i wspiera ciśnienie krwi wygasząjąc wolne rodniki, które mogą prowadzić do chorób. Dodatkowo dodaje energii i wzmacniają wydolność.
– sok z ogórków – korzystnie wpływa na odporność organizmu dzięki min. zawartości wit. C oraz obecności bakterii probiotycznych, zwiększa wydajność organizmu i przywraca równowagę elektrolitową (to zasługa m.in. potasu i sodu). Poprawia gospodarkę wodno-zasadową organizmu oraz korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości witamin z grup B oraz cynku, posiada również szereg właściwości wspierających urodę min. stan włosów, paznokci i skóry.
– sok z kiszonej kapusty – poprawia trawienie i zapobiega zaparciom, chroni wątrobę i działa leczniczo na śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm i miażdżycę, chroni przed nowotworem żołądka i dwunastnicy, wspomaga leczenie choroby wrzodowej dzięki zmniejszeniu produkcji soków żołądkowych.
Wspólnie osiągnęliśmy sukces.
Bardzo ucieszyliśmy się gdy projekt Pana Jarosława został rekomendowany do dofinansowania. Nie było łatwo, bo konkurencja była ogromna, ale jak zawsze daliśmy radę! Dzięki dofinansowaniu klient mógł wprowadzić na rynek innowacyjność opartą na rodzinnej tradycyjnej recepturze wyróżniającej produkty na tle konkurencji. Wspomniana rodzinna receptura pozwoli zaoszczędzić czas a w efekcie zwiększy moce produkcyjne.
Cieszymy się, że dzięki dofinansowaniu zakupione maszyny zautomatyzują linię technologiczną zakładu oraz zminimalizuje ryzyko skażenia produktów. Zaplanowana w projekcie budowa zachowa wymagania systemu HACCP poprzez brak krzyżowania się dróg produktu, a także dzięki zainstalowaniu paneli fotowoltaicznych zmniejszy wykorzystanie energii elektrycznej co będzie miało znaczny wpływ na ochronę środowiska.
Szczegóły dofinansowania:
Beneficjent: Gospodarstwo rolne Jarosław Kuty
Tytuł projektu: Rozwój firmy Gospodarstwo Rolne Jarosław Kuty poprzez wprowadzenie do oferty innowacyjnych produktów.
Program operacyjny: Rozwój Obszarów Wiejskich 2014-2020
Działanie: 4.2 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”
Zaoferowane usługi:
- doradztwo w zakresie dofinansowania
- pozyskanie dotacji